Έφοδο στα γραφεία της Μίλαν έκανε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, υλοποιώντας έρευνα για φορολογικές παραβιάσεις στο ποδόσφαιρο. Η έρευνα διεξάγεται από τους από εισαγγελείς της Νάπολη και συντονίζεται από τον αντιεισαγγελέα Βιτσέντσο Πισιτέλι.

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν σε παίκτες και ιθύνοντες ομάδων της Α και της Β' Εθνικής, αλλά και σε γνωστούς μάνατζερ του ιταλικού ποδοσφαίρου. Συνολικά εμπλέκονται 64 ύποπτοι, ανάμεσά τους κορυφαίοι παράγοντες, παίκτες και μάνατζερ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία αγγίζουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.


Αίσθηση προκαλούν τα ονόματα των παραγόντων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτά του διευθύνοντα συμβούλου της Μίλαν, Αντριάνο Γκαλιάνι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο πρώην πρόεδρος της Γιουβέντους, Ζαν Κλοντ Μπλαν. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές είναι οι Λαβέτσι και Ερνάν Κρέσπο, ενώ από τους μάνατζερ ξεχωρίζει το όνομα του Αλεσάντρο Μότζι.

Ένα από τα πρώτα βήματα ήταν η έρευνα των εγγράφων από την οικονομική αστυνομία στα γραφεία της Μίλαν και έτσι στρατιώτες του σώματος μπήκαν εκεί στις 9:30 το πρωί, συλλέγοντας έγγραφα και στοιχεία. Η δημιουργία του συστήματος , σχεδιάστηκε για να αποφύγουν τη φορολογία και έγινε από 35 συλλόγους της Serie A και B και πάνω από εκατό άτομα, σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα Βιτσέντζο Πισιτέλι, που συντονίζει την έρευνα με την ονομασία «Fuorigioco» (οφσάιντ).

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τους επιδόθηκαν κλήσεις σε απολογία που αφορούν αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία συνδέονται με διαβλητές διαδικασίες αγοράς ποδοσφαιριστών.

Πιο αναλυτικά, κύριο θέμα της έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», συνδέεται με την συνήθεια κάποιων μάνατζερ γνωστών ποδοσφαιριστών να εκδίδουν αποδείξεις για τ��ν δουλειά τους και να πληρώνονται μόνον από τις ομάδες.

Με τον τρόπο αυτό οι ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν εξασφαλίσει ότι μπορούσε να εκπέσει το όλο ποσό από το φορολογητέο σύνολο, ενώ παράλληλα οι παίκτες δεν δήλωναν κάποια «πριμ» που λάμβαναν από την κάθε ομάδα τους.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους ιταλούς εισαγγελείς, το σύστημα αυτό -το οποίο και αφορά την περίοδο 2009 με 2013- κατέστησε δυνατή μια συστηματική φοροδιαφυγή και ωφέλησε στο παρελθόν 35 ομάδες της Α και της Β εθνικής κατηγορίας.