Εντύπωση προκαλεί η στάση της οικογένειας της Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία εξέφρασε ικανοποίηση για την ποινή των πέντε ετών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Όσκαρ Πιστόριους για την δολοφονία του μοντέλου, τον Φεβρουάριο του 2013.

«Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας του θύματος, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας διευκρίνιζε: «Πιστεύουν πως είναι σωστή, είναι ικανοποιημένοι από την ποινή».

pist2.jpg

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους δηλώνει κι εκείνη με την σειρά της ικανοποίηση για την ποινή που του επιβλήθηκε και πως να μην είναι άλλωστε, αφού ο Παραολυμπιονίκης θα παραμείνει στην φυλακή μόνο για 10 μήνες και την υπόλοιπη ποινή θα την εκτίσει στο σπίτι του.


«Το δικαστήριο ανακοίνωσε πλέον την ετυμηγορία του και την ποινή του και αποδεχόμαστε την κρίση του. Ο Όσκαρ θα αγκαλιάσει αυτή την ευκαιρία για να πληρώσει το χρέος του στην κοινωνία».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Με την ιδιότητα του θείου, θα ήθελα να πω κάτι: ελπίζω πως ο Όσκαρ θα αρχίσει τη δική του διαδικασία γιατρειάς, στο δρόμο του προς την αποκατάσταση. Εμείς, η οικογένειά του, είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε και να τον καθοδηγήσουμε στο διάστημα που θα εκτίει την ποινή του. Ήταν μια τρομερά δύσκολη και οδυνηρή περίοδος για όλους τους εμπλεκόμενους, την οικογένεια Στέενκαμπ, την οικογένειά μας και τον Όσκαρ.Είμ��στε όλοι ψυχολογικά εξαντλημένοι».

pist3.jpg
Επέκρινε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα Τζέρι Νελ, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι πάσχισε να αποδείξει πως ο Όσκαρ ήθελε να σκοτώσει την Ρίβα, ενώ δεν υπήρχαν μαρτυρίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εισαγγελικές αρχές «επιχείρησαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παράπλευρες απώλειες», δήλωσε, όταν αντελήφθησαν πως «η αλήθεια δεν κολλούσε καθόλου με τη θέση τους για προμελετημένο φόνο».

pist4.jpg

Στο μεταξύ, η εισαγγελία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Νάτι Μνκούμπε.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του για φόνο, θεωρώντας πως ο Παραολυμπ��ονίκης είχε σαφώς την πρόθεση να σκοτώσει. «Απογοητευθήκαμε από την ετυμηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας», δήλωσε ο Μνκούμπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα ασκήσουμε έφεση ή όχι. Έχουμε 14 ημέρες για να αναλύσουμε το νόμο και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα γεγονότα και το δίκαιο μας επιτρέπουν να ασκήσουμε έφεση».

Ειδικοί τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο λένε πως ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί να αποφυλακισθεί για καλή διαγωγή έπειτα από περίπου 18 μήνες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται. Μία από τους δικηγόρους του Πιστόριους, η Ροξάνη Άνταμς, δήλωσε πως ο πελάτης της μπορεί να μείνει μόνο 10 μήνες στη φυλακή πριν απελευθερωθεί και τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον.

pist5.jpg

Μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Πιστόριους αναχώρησε από τα δικαστήρια με τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Αναμένεται να εκτίσει την ποινή του σε νοσοκομειακή πτέρυγα των γειτονικών Κεντρικών Φυλακών της Πρετόρια.

Δεν μπορεί να πάρει μέρος σε καμία αθλητική δραστηριότητα ως το 2019


Ακόμα κι αν ο Όσκαρ Πιστόριους αφεθεί ελεύθερος δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος σε καμία αθλητική δραστηριότητα ως το 2019.

pist6.jpg
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή έχει επιβάλει αντίστοιχο αποκλεισμό με την ποινή φυλάκισης του 27χρονου σπρίντερ, κάτι που σημαίνει πώς επόμενο αθλητικό γεγονός στο οποίο μπορεί να λάβει μέρος ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο το 2020.

Ακόμη κι αν, για οποιονδήποτε λόγο, ο Πιστόριους εκτίσει μικρότερη ποινή των πέντε ετών δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

pist7.jpg
Μάλιστα, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή τονίζει πώς μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργ��ί το αθλητικό Πνεύμα για αθλητές με ειδικές ανάγκες ακόμη και χωρίς τον Πιστόριους, που αποτέλεσε την περασμένη δεκαετία ένα από τα κορυφαία ονόματα.