Η FIBA δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη την απόφασή της για τον Νικ Καλάθη, η ποινή του οποίου ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου.

Ο νεαρός μπασκετμπολίστας δεν θα παίξει στα τουρνουά σε Κάουνας και Πο και θα παίξει μόνο στα δύο τελευταία ματς με την Τουρκία, στις 20 και 22 Αυγούστου σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα.

Αναλυτικά η απόφαση της FIBA:

«Στις 18 Απριλίου 2014, το ΝΒΑ ανακοίνωσε την τιμωρία του κ. Καλάθη για 20 αγώνες για παράβαση του κώδικα αντι-ντόπινγκ του ΝΒΑ. Μετά την ανακοίνωση αυτή και την κλήση του παίκτη από την ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, η FIBA έθεσε την υπόθεση-σύμφωνα με τον κώδικα της WADA και τον εσωτερικό κανονισμό της FIBA για το ντόπινγκ-υπόψη της πειθαρχικής επιτροπής της FIBA, προκειμένου να αποφασιστεί αν και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να τιμωρηθεί ο κ. Καλάθης για τις διοργανώσεις της FIBA.

Μετά απ�� αίτημα του παίκτη, η πειθαρχική επιτροπή της FIBA έκανε ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16 Ιουλίου 2014. Η επιτροπή εξέδωσε την απόφασή της στις 21 Ιουλίου κι έκρινε πως ο κ. Καλάθης παραβίασε τους κανονισμούς αντι-ντόπινγκ και κατά συνέπεια δεν είναι διαθέσιμος να αγωνιστεί σε διοργανώσεις της FIBA για μια περίοδο τεσσάρων μηνών, που αρχίζει από τις 19 Απριλίου του 2014 και ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου του 2014. Κατά την περίοδο αυτή, ο παίκτης δεν μπορεί να αγωνίζεται σε κανέναν αγώνα, ανάμεσα σε αυτούς και σε φιλικά.

Η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της FIBA αφορά τη FIBA και τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της και δεν αφορά την υπάρχουσα απόφαση του ΝΒΑ. Δικαίωμα έφεσης υπάρχει στην αρμόδια επιτροπή της FIBA εντός 14 ημερών».