Μετά από… 84 χρόνια διακοπής θα ολοκληρωθεί το παιχνίδι που ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου 1930, μεταξύ της τουρκικής ομάδας Karsiyaka S.K. από τη Σμύρνη και της ελληνικής «Λαίλαπας» από τη Χίο, το οποίο είχε διακοπεί στο τρίτο μόλις λεπτό λόγω νεροποντής.

Στο νησί έχουν φτάσει περίπου 1.000 Τούρκοι θεατές από τη Σμύρνη, τον Καρσίγιακα, και τον Τσεσμέ.

Ο αγώνας είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας τότε μεταξύ των κυβερνήσεων Βενιζέλου και Ινονού να κλείσουν οι πληγές των ελληνοτουρκικών πολέμων και της μικρασιατικής καταστροφής., ενώ οι τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών είχαν υποδεχτεί το γεγονός με ενθουσιασμό και ζούσαν για μέρες στον ρυθμό της αναμέτρησης.

Έναν μήνα πριν, τον Νοέμβριο του 1930, οι εφημερίδες της Χίου δημοσίευαν σχετικό δελτίο Τύπου: «Με την ευκαιρίαν της συσφίγξεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κάλλιστος αθλητικός όμιλος «Λαίλαψ», πρώτος εξ όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Ελλάδος, επωφελείται και πραγματοποιεί εντός ελαχίστων ημερών μιαν πρωτοφανή δι’ ολόκληρον την Ελλάδα ποδοσφαιρικήν συνάντησιν», έγραφε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής, οι Τούρκοι φίλαθλοι και οι επίσημοι που έφτασαν την παραμονή του αγώνα στο νησί με ναυλωμένο καράβι από τη Σμύρνη έγιναν δεκτοί «εν χορ��αίς και οργάνοις». Φτάνοντας στη Χίο, συνάντησαν σημαιοστολισμένη την προκυμαία, αναρτημένα τα εθνικά σύμβολα των δύο χωρών, πανηγυρική υποδοχή από τους φορείς του νησιού ενώ είχε ακολουθήσει ξενάγηση στη Χίο, γεύμα, χοροεσπερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου 1930 τα πάντα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. «Το απόγευμα της Κυριακής, παρά το ακατάλληλον του καιρού και του γηπέδου λόγω της βροχής, οι αθληταί κατήλθον εις τον αγώνα. Αλλά μόλις ήρχισεν αυτός ήνοιξαν οι καταρράκται του ουρανού και εβράχησαν οι αθληταί και ο παρευρεθείς εις το γήπεδον παρά την κακοκαιρίαν φίλαθλος κόσμος περί τους 1.500 κατά τους μετριώτερους υπολογισμούς», ανέφερε ο Τύπος των ημερών.

Παρά την υπομονή και τις επανειλημμένες προσπάθειες όμως η ασταμάτητη καταρρακτώδης νεροποντή έγινε η αιτία να διακοπεί στο τρίτο μόλις λεπτό άδοξα το παιχνίδι. Όχι και οριστικά ��μως όπως αποδεικνύεται, έστω και με καθυστέρηση 84 ετών.

Η «Karsiyaka S.K» έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο νησί για να συνεχίσει τον αγώνα που έμεινε στη μέση.

Εμπνευστής της συνέχισης του παιχνιδιού ήταν ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος το 2006 κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιούσε για τη συγγραφή του βιβλίου του «10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1921-1940» αποδελτίωσε σχετικά δημοσιεύματα Και πρότεινε ως συμβολική ενέργεια την επαναδιοργάνωση του παιχνιδιού.

Πρόβλημα ήταν τότε ότι Α.Ο. «Λαίλαψ», είχε ήδη διαλυθεί από το 1982, το οποίο όμως επίσης ξεπεράσθηκε.