Την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος παρήγγειλε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου σε βάρος παραγόντων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τις κάρτες υγείας των αθλητών που φέρονται να ζημίωσαν το δημόσιο με χρηματικό ποσό άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που διώκονται είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, οι πρώην πρόεδροι Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πηλάβιος, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και νυν σύμβουλος Γιάννης Οικονομίδης και 23 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν στις επίμαχες συνεδριάσεις κατά τις οποίες ελήφθησαν οι επίμαχες αποφάσεις για την κάρτα υγείας.

Η υπόθεση αφορά συμβάσεις της ΕΠΟ με δυο εταιρίες που ανέλαβαν να πραγματοποιούν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές έναντι υψηλού αντιτίμου.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, ενώ έπρεπε να να πραγματοποιηθούν 1,5 εκατ. μετρήσεις τελικά έγιναν μόλις 15.530. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν οι επίμαχες συμβάσεις.

Η πρώτη​ σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 22/9/2005 μεταξύ της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της εταιρίας OPEDEK A.E και προέβλεπε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος παρακολούθησης αθλητών σε θεραπευτήρια υγείας και 53 σταθμούς σε όλη τη χώρα καθώς και τουλάχιστον 250.000 μετρήσεις σε αθλητές. Προηγουμένως η ΕΠΟ είχε επιχορηγηθεί από την ΟΥΕΦΑ με 1 εκατομμύριο ευρώ για αυτό ακριβώς το σκοπό.

Η εταιρία όμως με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση απορροφήθηκε και η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρία PC SYSTEMS , ενώ υπογράφηκε καινούργια σύμβαση στις 19/2/2010 για την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών και την διενέργεια ειδικών εξετάσεων.​

​Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα όμως για την περίοδο 2006-2011 η ΕΠΟ πλήρωσε 9,7 εκατομ. Ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις, όμως στην πραγματικότητα αυτές οι μετρήσεις δεν έγιναν ποτέ. ​