Τα λεγόμενα του Όσκαρ Πιστόριους για όσα συνέβησαν την μοιραία νύχτα και οδήγησαν στον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ κατέρριψε εμπειρογνώμονας της αστυνομίας, που κατέθεσε στη δίκη του αθλητή.

Ο Γιοχάνες Γκερχάρντους Βερμόιλεν, ειδικός του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών της, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι θεωρεί απίθανο ο πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων να φορούσε τα προσθετικά του μέλη όταν πυροβόλησε εναντίον της Στέενκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου και όταν την έσπασε.

aa03298f018c390a4e0f6a7067009613.jpgΗ κατάθεση αυτή αντικρούει την εκδοχή των γεγονότων κατά τον Πιστόριους, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι φόρεσε τα προσθετικά του μέλη αφότου πυροβόλησε και προσπάθησε να κλωτσήσει την πόρτα για να την ανοίξει πριν την σπάσει με ένα μπαστούνι του κρίκετ.

Ο Βερμόιλεν επιβεβαίωσε ότι η πόρτα ήταν διάτρητη από σφαίρες και είχε σπάσει, ενώ έδειξε το μπαστούνι του κρίκετ και παρουσίασε πώς ο Πιστόριους προκάλεσε τα χτυπήματα στην πόρτα.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, τα σημάδια στην πόρτα και στο μπάνιο συνάδουν με την εκδοχή ότι ο αθλητής έσπασε την πόρτα με το μπαστούνι, ωστόσο, το ύψος των βαθουλωμάτων υποδεικνύει ότι ο Πιστόριους δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη!

Η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτήν την αντίφαση για να προκαλέσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κατάθεσης του πρωταθλητή, ενώ ο συνήγορός του επιχείρησε να παρουσιάσει το ενδεχόμενο η αστυνομία να έχει σφάλει με τα ευρήματα του εγκλήματος, κατηγορώντας τον εμπειρογνώμονα αστυνομίας ότι δεν ερεύνησε ένα εμφανές αποτύπωμα ποδιού πάνω στην πόρτα, το οποίο θα μπορούσε να προέλθει από το προσθετικό μέλος του Πιστόριους.