Το ενδεχόμενο να βγάλουν σταδιακά τον Μίκαελ Σουμάχερ από το κώμα φαίνεται πως εξετάζουν οι γιατροί του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύεται ο πρωταθλητής από τις 29 Δεκεμβρίου, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για την πορεία της υγείας του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από το νοσοκομείο, οι γιατροί θέλουν να δοκιμάσουν πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του «Σούμι» αν τον βγάλουν από την καταστολή.

«Όσο νωρίτερα σταματήσει να βρίσκεται σε κώμα, τόσο γρηγορότερα ο οργανισμός του θα ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία του, όπως είναι η αναπνοή», λέει στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εντατικής μονάδας στην κλινική «Ασκληπιός» στο Αμβούργο, Χάιντς Πέτερ Μέκε.

Από την άλλη, ο Αμερικάνος καθηγητής αναισθησιολογίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Formula 1, Γκάρι Χάρστεϊν, έδωσε μία διαφορετική διάσταση: «ο Σουμάχερ παραμένει σε καταστολή υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων. Ρεαλιστικά μιλώντας, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σε έναν τραυματία χωρίς αναισθησία, γι' αυτό χρησιμ��ποιείται η καταστολή. Έτσι εξασφαλίζεται πως ο ασθενής δεν θα φτάσει στην υποθερμία. Εάν μάλιστα, η πίεση στο κρανίο συνεχίζει να αυξάνει, τότε η αναισθησία γίνεται πιο βαθιά. Αυτό έχει σαν στόχο την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, ώστε όλη η προσδιδόμενη ενέργεια να αξιοποιηθεί στην ίαση και όχι στην λειτουργία. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Ο δρόμος είναι σίγουρα μακρύς, θα πάρει μήνες και το επόμενο κρίσιμο στάδιο είναι η μείωση της αναισθησίας, όταν σταθεροποιηθεί η πίεση στο κρανίο».