Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο και να έχει κάνει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, ωστόσο, η επιστήμη δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά: ερευνητές από το Μεξικό βρήκαν πού οφείλονται τα κατορθώματά του!

Η ομάδα φυσικών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί αυτό που σε όλους μας φαίνεται απίστευτο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το σπριντ του Τζαμαϊκανού σπρίντερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009, ��ε συνδυασμό με το ύψος του, την ταχύτητα που ανέπτυξε και τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα του αγώνα.

Όπως διαπιστώθηκε, από τη συνολική ενέργεια που αναπτύσσει ο Μπολτ, μόνο το 7,79% χρησιμοποιείται για να επιτύχει κίνηση, ενώ το 92,21% χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας. Μάλιστα, με ιδανικές συνθήκες ανέμου, οι ερευνητές υπολόγισαν πως ο Μπολτ θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο γρήγορα, τερματίζοντας σε 9,46 δευτερόλεπτα!

«Φαίνεται πώς ο Μπολτ είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερη δύναμη από ότι οι άλλοι δρομείς. Ένας τρόπος να το κάνει αυτό είναι ότι βρίσκει έναν τρόπο να μειώσει την έκταση του σώματος του που εκτίθεται στον αέρα, μειώνοντας έτσι την αντίσταση. Ίσως υιοθετώντας μία συγκεκριμένη θέση πορείας που μειώνει αυτή την έκταση, αλλά όχι την απόδοση του και την ικανότητα να αναπτύξει όλη του τη δύναμη», δήλωσε ο δρ. Χόρχε Χερνάντες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες στη Γη εμποδίζουν τους δρομείς να ενεργήσουν πολύ έντονα και να σπάσουν τα ρεκόρ, κάτι που επίσης σημαίνει πως, αν ο Μπολτ έτρεχε σε άλλο πλανήτη, θα έσπαγε ασύλληπτα ρεκόρ!

Δες το βίντεο και θυμήσου το ρεκόρ του Μπολτ στο Παγκόσμιο του 2009