Θέμα star.gr! Ο… Έλληνας Τομ Χανκς που ζει «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ» στο αεροδρόμιο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο αόρατος κόσμος στους διαδρόμους του αερολιμένα Αθηνών-VIDEO 360°-Πρώτη ανάρτηση: 05-01-2017 17:35

Η ώρα είναι 06:30… Στο δρόμο από το πάρκινγκ του αεροδρομίου μέχρι το χώρο των αφίξεων το μυαλό πηγαίνει μόνο του σε ανεκπλήρωτα ταξίδια, σε αποδράσεις σε μαγικά μέρη του κόσμου, στο φευγιό γενικά από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Εκεί όμως, στο χώρο των αφίξεων εκτός χωρών Σένγκεν, στο περιθώριο, στη σκιά, πίσω από ανθρώπους που αγκαλιάζονται και πίσω από καλωσορίσματα, ένας άλλος κόσμος ζει παράλληλα, λίγο πιο γκρι, λίγο πιο βασανισμένος, πιο ταλαιπωρημένος.

Εκεί, στα καθίσματα της γλυκιάς αναμονής των αγαπημένων ανθρώπων που επιστρέφουν σπίτι, κάθεται ένας ηλικιωμένος γκριζομάλλης κύριος. Φορά μπλε μπουφάν, τζιν παντελόνι και περιμένει, όχι να έρθει κάποιος, αλλά πότε θα φύγει και ο τελευταίος ταξιδιώτης της ημέρας.

Τότε βγάζει τα παπούτσια του, ξαπλώνει  όπως όπως στις καρέκλες και προσπαθεί να ξεκουράσει το ταλαίπωρο κορμί του στη ζέστη του αεροδρομίου.

Όπως ο Τομ Χανκς, στη γνωστή ταινία «Terminal» που είχε μείνει εγκλωβισμένος σε αεροδρόμιο των ΗΠΑ, το οποίο και είχε μετατρέψει σε σπίτι του.

Στην περίπτωση του κ. Μπάμπη από τα Σφακιά της Κρήτης βέβαια δεν ισχύει αυτό. Δεν είναι ταξιδιώτης και δεν έχει εγκλωβιστεί στο «Ελ. Βενιζέλος». Εδώ και ενάμιση χρόνο όμως έχει βρει καταφύγιο στο αεροδρόμιο και κοιμάται στο χώρο των αφίξεων εκτός Σένγκεν, καθώς δεν έχει σπίτι, αλλά ούτε και δουλειά.

«Περιμένω να βγει η σύνταξή μου. Έχω κάνει τα χαρτιά μου και είμαι σε αναμονή», λέει στο star.gr. «Μέχρι τότε κοιμάμαι εδώ, αφού δεν εργάζομαι και δεν έχω χρήματα να νοικιάσω σπίτι. Εδώ έχει ζέστη και καθαρές τουαλέτες», συνεχίζει.

Ο κ. Μπάμπης δούλεψε 40 χρόνια στην οικοδομή, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να βγάλει τη σύνταξή του. Είναι μόνος και η μοναδική συγγενής του είναι η υπέργηρη μητέρα του που ζει στην Κρήτη και την οποία όπως λέει δε θέλει να επιβαρύνει.

«Ο κ. Μπάμπης είναι περίπου ενάμιση χρόνο εδώ. Είναι ήσυχος, διακριτικός και δεν ενοχλεί. Συνήθως περιφέρεται εδώ στο χώρο των αφίξεων. Προσπαθεί να περνά απαρατήρητος. Η ασφάλεια τον αφήνει να κοιμάται εδώ, αφού δεν προκαλεί και δεν κάνει φασαρίες», μας λέει ένας υπάλληλος σε καφετέρια που βρίσκεται στο χώρο των αφίξεων.

Δεν είναι όμως μόνο ο κ. Μπάμπης που έχει βρει ένα καταφύγιο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα στο «Ελ. Βενιζέλος».

«Δεν είναι ο μόνος, υπάρχουν καμιά δεκαριά ακόμα που κοιμούνται εδώ. Είναι… κυριλέ άστεγοι. Δεν τους καταλαβαίνεις εύκολα. Έρχονται κατά το βραδάκι, παραγγέλνουν καφέ, τρώνε κάτι και μετά πάνε να κοιμηθούν στις καρέκλες του αεροδρομίου», λέει ένας υπάλληλος του αεροδρομίου.

Τα πρωινά μάλιστα φεύγουν για να μην δίνουν στόχο τόσο στην ασφάλεια, αλλά και για να μην προκαλούν. Πάνε όπως μας είπαν εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και ζητιανεύουν και μετά επιστρέφουν εδώ για έναν ύπνο.

«Έχουν βρει το καλύτερο μέρος για να κοιμούνται. Είναι καθαρά, ζεστά, έχει καθαρές τουαλέτες για να κάνουν μπάνιο. Είναι σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που κοιμούνται μέσα στο κρύο», λέει στο star.gr υπάλληλος καφετέριας.

Τώρα μάλιστα που έχει σημάνει συναγερμός για τον Σιβηρικό υπερκυκλώνα που θα σαρώσει τη χώρα, ο κ. Μπάμπης είναι ήρεμος. Ξέρει ότι μέσα στο αεροδρόμιο θα είναι καλά, και προστατευμένος από τον παγετό.

Εκεί… στους τεράστιους διαδρόμους, στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, συνυπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, τα απόνερα μιας κρίσης που δεν δείχνει να τελειώνει.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top