Την δική του ανάλυση για τις εξελίξεις που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ έκανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην Μάρα Ζαχαρέα, ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.

«Ο Ερντογάν παγιδεύτηκε από την ίδια την πολιτική του... Έδωσε χώρο και ρόλο στις δυνάμεις ασφαλείας και στον στρατό και αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις δομές του βαθέως κράτους να νεκραναστηθούν, και να ξαναγυρίσουμε στην περίοδο Τανσού Τσιλέρ. Αυτές οι δομές – που είναι το λεγόμενο λόμπι του πολέμου- τους συμφέρει να υπάρχει πόλεμος μέσα στην Τουρκία με τους Κούρδους, εξοικονομούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το λαθρεμπόριο και το εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και ναρκωτικών και εκτιμάται ότι αυτές οι δομές σταδιακά θα θέσουν υπό την ομηρία τους τον Ερντογάν», είπε αρχικά ο Σάββας Καλεντερίδης.

Στο ερώτημα της κυρίας Ζαχαρέα «τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;», ο κύριος Καλεντερίδης, επεσήμανε αρχικά ότι θα πρέπει να διαχωριστούν «οι παραβιάσεις της Τουρκίας, που υπακούουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της για να αυξήσει σταδιακά τον ρόλο και την επιρροή της στο Αιγαίο» και τα υπόλοιπα χτυπήματα.

«Όσο υπάρχει ο πόλεμος στο εσωτερικό της Τουρκίας και αναφέρομαι στους Κούρδους, όσο υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα στη Συρία, και στο βόρειο Ιράκ, οι πιθανότητες να ανοίξουν μέτωπο και με την Ελλάδα είναι ελάχιστες - εγώ προσωπικά δεν δίνω καμία πιθανότητα. Εκτός και αν αυτό εξυπηρετεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό μιας μεγάλης δύναμης. Είτε των ΗΠΑ, είτε της Ρωσίας. Για τώρα πάντως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα»,πρόσθεσε

 

Tags: