Όταν οι μύθοι καταρρέουν, καταλήγουν στα «μέζεα του στεατοπυγικού υποσυστήματος» των ψηφοφόρων…

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Η Ελένη Τσαγκά έγραψε…

  Κάποτε αποτελούσε απολαυστική εμπειρία. Κάποτε, κέντριζαν οι άγνωστες λέξεις και οι γριφώδεις όροι, μέσα στις φράσεις του. Ανατρέχαμε σε λεξικά και σε αρχαία κείμενα, για να καταλάβουμε τι εννοεί ο ποιητής. Και όταν καταφέρναμε, αν καταφέρναμε να κατανοήσουμε ολόκληρη τη φράση… γελούσαμε.

Δυνατό μυαλό, έξυπνος, μορφωμένος, ετοιμόλογος, ευφυής, στοχαστής, λόγιος, ποιητής, επαναστάτης, ανατρεπτικός, εκλεκτικός ευζωιστής -λένε οι φίλοι του- και σε συνδυασμό με το ύφος γόη -γεμάτο σιγουριά και αυτοπεποίθηση- σε καθήλωνε… νομίζαμε… Κάποτε ήταν επιτυχία να τον  «κλείσεις» για συνέντευξη. Δεν ήταν δα και κακό, που πάντα μας κοιτούσε αφ’ υψηλού σαν τα κυπαρίσσια.

Οι είλωτες υποκλίνονταν, μπροστά στο μεγαλείο του σοφού άρχοντα. Αμόρφωτοι πληβείοι, αντιμέτωποι με τον πανεπιστήμονα Πατρίκιο. Παντογνώστης, ξερόλας, ανώτερος από όλους εμάς, γι’ αυτό δεν μπορεί να μας πλησιάσει κιόλας. Λέγαμε. Ο θρόνος της γνώσης του, απροσπέλαστος. Ήξερες όμως, ότι κάτι θα πει, με κάτι θα προκαλέσει, θα κάνει θόρυβο και, η συνέντευξη θα γίνει -πάλι- θέμα-. 

Μέχρι που…  αποφάσισε να μπει ενεργά, στον πολιτικό στίβο. Και τότε η εικόνα «στράβωσε». Και ο μύθος κατέρρευσε. Και κατέληξε στα μέζεα των αγράμματων ταλαιπωρημένων ψηφοφόρων… και ακόμη χαμηλότερα. Και η μόρφωση του, τον «παραμόρφωσε» στα μάτια μας. Το πέπλο μεγαλείου που τον κάλυπτε, απέδρασε ερήμην του και, φάνηκε η αυθεντική εικόνα. Φάνηκε ότι πριν γίνει υπουργός, ήταν απλά, ένας μαϊντανός στην τηλεοπτική ζωή μας, που έδινε γεύση αλλά όχι ουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν πάντα έτσι ή αν «μολύνθηκε» στην πορεία χωρίς ούτε και ο ίδιος να το καταλάβει. Και αίφνης αναδύθηκε μπροστά μας η αληθινή τωρινή εικόνα του.

Η εικόνα του ανθρώπου που γουστάρει να ασχολείται ο κόσμος μαζί του. Αρέσκεται να προκαλεί, αλλά ο ίδιος απαιτεί σεβασμό, δέος, θαυμασμό, απορία, και φυσικά απόλυτη αποδοχή. Και επιμένει να αγνοεί, και να προκαλεί κοινωνικές ομάδες. Και ποδοσφαιρικές. Γενικώς αγνοεί και, ταυτόχρονα προσβάλει το κοινό αίσθημα. Η ασέβεια του, στις αντίθετες ιδέες φτάνει τα όρια της χυδαιότητας με την επίφαση του αυθορμητισμού και της Αριστοφανικής σάτιρας. Και βέβαια, της επιμονής του, στα γεννητικά του όργανα, τα οποία αναφέρει συχνά-πυκνά, σε επίσημες και μη ομιλίες. Και από μορφωμένος κατέληξε σε μόρφωμα, της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς...».

Στο καλό, λοιπόν, κύριε υπουργέ… και που’ σαι…  那么,希腊朋友们,如果你想要学习或者正在学习中文普通话,或者你对中国和中国文化很感兴趣,这里是我们倾心为你打造的网站。我们乐于在此分享我们对中文及中国的了解与喜爱,并且提供中文字典及书籍的连接地址。美中不足的是,由于希腊语-汉语参考资料有限,开始我们将使用英语。如果你就是中国人而且愿意帮助改进这个网站,请发邮件联系我们!我们希望有类似的网站能帮助中国人学习希腊语!请浏览我们的网站,也许你不懂希腊语,但当你发现网站中的汉语有错误时,请通知我们尽快纠正。… κατάλαβες;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top