«Φασιστάκη, τσόλι, βρωμιάρα, ξέρασμα, ξέβγαλμα, σίχαμα, γ@....»

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Η Ελένη Τσαγκά γράφει...

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από τα βασικά… η λέξη «Φασιστάκη» γράφεται με «ι» γιώτα… - ουσιαστικό, ουδέτερου γένους-… άρα το σωστό είναι  ΦΑΣΙΣΤΑΚΙ- ΤΟ!!! Όπως το τσόλι…το έγραψε σωστά. Ουδέτερο και αυτό. Επίσης η λέξη θυλαστικό! Γράφεται με «η»- ήττα- και αυτό ουδέτερο ουσιαστικό – Ετυμολογείται από τo ελληνικό ρήμα θηλάζω. Δηλαδή ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ- ΤΟ!

Τα παραπάνω εντόπισα σε απάντηση του σύμβουλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού σε μία επιχειρηματία, που έκανε κριτική σε κάποια ανάρτηση του. Διάβασα και άλλα κοσμητικά στην απάντηση του, όπως «βρωμιάρα» «τσόλι» «ξέρασμα» «ξέβγαλμα» «σίχαμα» και φυσικά από την γλυκιά ανταλλαγή χαρακτηρισμών δεν έλειψε και το γ@..... Που συνήθως λέγεται … δεν γράφεται… και επιστέγασμα των παραπάνω είναι ο σχολιασμός του κ. Καρανίκα για την εμφάνιση της εν λόγω κυρίας.  Γιατί βλέπεις,  αυτός είναι κούκλος….

Βεβαίως και τα σχόλια της κυρίας, δεν ήταν περισσότερο κόσμια από τα δικά του. Όμως δεν έχουν την ίδια θέση. Δεν βρίσκονται στο ίδιο πόστο. Δεν έχουν την ίδια ευθύνη.  Η κυρία δεν κατέχει κανένα υψηλό αξίωμα. Δεν είναι στο στόχαστρο, δεν συνομιλεί για την τύχη δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων με τον πρωθυπουργό αυτής της ταλαίπωρης χώρας…. -Αν όντως συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα σε καίρια ζητήματα-.

Η ενδιαφέρουσα ανταλλαγή ύβρεων θυμίζει καυγά πεζοδρομίου μεταξύ μεθυσμένων; Τρελών; Διανοητικά διαταραγμένων; Ανισσόροπων; Ανόητων; Ότι και να ισχύει από τα παραπάνω, όσοι ανταλλάσουν τέτοιο υβρεολόγιο είναι ταυτόχρονα και εξοργισμένοι. Σε έξαλλη κατάσταση. Τα νεύρα τους κρόσσια… σε  απόλυτη υστερία…. τρομώδες παραλήρημα. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού δεν είναι όμως και ο μοναδικός που δεν αντέχει την κριτική.  Έχουμε και άλλα, πολλά παραδείγματα. Δεν τολμώ να αναφέρω το υβρεολόγιο του αναπληρωτή υπουργού υγείας, γιατί φοβάμαι μην με πιάσει στο… πληκτρολόγιο του…

Βέβαια τα social media είναι καινούργιο κοσκινάκι έχουν άμεση απήχηση… και συνεπώς γίνονται αμέσως θέμα…  Και δεν είναι μόνο στελέχη της σημερινής κυβέρνησης που δεν αντέχουν κριτική… Θυμάμαι και από τη  ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς γεμάτους έπαρση και αλαζονεία να αντιδρούν με ύβρεις και με μηνύσεις σε όσους τους αμφισβητούσαν, σε όλους όσοι δεν υποκλίνονταν στο μεγαλείο τους, δεν αναφωνούσαν με δέος στη θέα τους,  δεν τους αποθέωναν ζητωκραυγάζοντας για την σχεδόν θεϊκή τους υπόσταση. Την κριτική σε μία δημοκρατία δεν την αντέχει αυτός που ΔΕΝ είναι δημοκράτης. Το αντίθετο της δημοκρατίας είναι ο Φασισμός. Άρα αυτός που δεν αντέχει την κριτική ενώ κατέχει κρατικό αξίωμα είναι φασίστας.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έχει γράψει στο βιβλίο του "Θερμοί και ψυχροί πόλεμοι" : «… Υπάρχουν πράγματι άνθρωποι που δηλώνουν κομμουνιστές, γιατί έτσι τους βολεύει, και που κατ’ ουσίαν είναι φασίστες. Όπως υπάρχουν και άνθρωποι που δηλώνουν φανατικοί δημοκράτες, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι είναι η δημοκρατία και που είναι κάτι φασιστάκια μα τι φασιστάκια. Τα ψυχικά φαινόμενα παίζουν βασικό ρόλο στη στράτευση. Συχνά μπερδεύεσαι τόσο, που αντί να πας στο στρατόπεδο όπου ταξικά ανήκεις, βρίσκεσαι σ’ αυτό του ταξικού σου εχθρού. Αν αντιληφτείς το λάθος σου, αλλάζεις στρατόπεδο. Αλλιώς παραμένεις εκεί που βρέθηκες, και οι άλλοι αναρωτιούνται: Μα, πως βρέθηκε αυτός στο ΚΚ, για παράδειγμα»

Κανείς δεν έχει το αλάθητο κ.κ.  Έλληνες πολιτικοί. Εκτός από μερικούς σαν εσάς που μάλλον βρίσκεστε σε λάθος στρατόπεδο. Καλό θα είναι να αφήσετε στην άκρη την αλαζονεία τις εξουσίας  και την έπαρση. Η αντοχή στην κριτική είναι ένδειξη ευφυΐας και δύναμης. Και αν χρησιμοποιηθεί σωστά γίνεται γνώση. Και εν πάση περιπτώσει δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Είναι φύση αδύνατον ακόμα και για εμάς τους απλούς πολίτες. Η κριτική δίνει τροφή για σκέψη… και για απαντήσεις με επιχειρήματα, αν υπάρχουν…. Αν δεν υπάρχουν ίσως η σιωπή είναι  καλύτερη.

Οι χυδαίες ύβρεις δεν αποτελούν απάντηση. Ούτε καν άμυνα.  Η Δημοκρατία είναι ένα ανεκτικό πολίτευμα. Και εφόσον θέλετε να αποκαλείστε δημοκράτες μάθετε πρώτα να ανέχεστε, κάθε κριτική, ακόμη και αν είναι λάθος, σας προσβάλει, σας πληγώνει, ή σας ακυρώνει….  Θυμάστε τον Σκαραβαίο από τους Δέκα μικρούς Μήτσους που έλεγε: «ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ…. ΔΙΟΡΘΩΝΟΜΑΙ….» 

Υ.Γ Tι είναι το μπεν μαρί?

 

Η Ελένη Τσαγκά έγραψε...

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top