Αλήθειες και ψέματα για την αλλαγή της ώρας

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Γιατί τελικά γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μας;

Καλή εβδομάδα και καλό χειμώνα, θα πω και ας τα ακούσω... Η ώρα γύρισε πίσω και επίσημα και ήρθε η στιγμή να θυμηθούμε γιατί τελικά γυρνάμε τα ρολόγια μας, αλλά και να «τιμήσουμε» όλους αυτούς που δεν «κερδίζουν» μία ώρα ύπνο με αυτήν την πρακτική.

Η αλλαγή της ώρας θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από χώρα στις 30 Απριλίου του 1916 - από τη Γερμανία εν μέσω Α’ παγκοσμίου πολέμου. Μία πόλη στο Οντάριο του Καναδά είχε ήδη ξεκινήσει την πρακτική από το 1908.

Το κόνσεπτ είχε προτείνει για πρώτη φορά ο Αμερικανός επιστήμονας και πολιτικός Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784. Στόχος ήταν να εκμεταλλευτεί η ανθρωπότητα καλύτερα το φυσικό φως που μας προσφέρει απλόχερα ο ήλιος, σε σχέση με την εκάστοτε θέση της γης.

Διαφορετικές έρευνες και θεωρίες έκτοτε υποστηρίζουν ή ακυρώνουν την πρακτική τονίζοντας αντίστοιχα τα θετικά ή τα αρνητικά της. Κι ενώ περιμένουμε ακόμα, 100 χρόνια μετά, να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, εμείς που ζούμε στο 40% των χωρών που αλλάζουν την ώρα, «το ζούμε» με τον δικό μας τρόπο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, επειδή ξύπνησα νωρίς, να καταρρίψω λίγους μύθους.

Myth buster 1. «Τα ρολόγια πήγαν μία ώρα πίσω. Κερδίσαμε μία ώρα ύπνου»: Όχι όλοι. Αν έχεις παιδιά, και δη μωρά, που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αλλαγή της ώρας, ξυπνάνε ακόμα με την παλιά ώρα – βλέπε 6 το πρωί με την καινούρια ώρα... Αν το μωρό σου έχει τόσο εξελιγμένο βιολογικό ρολόι ή έχεις βρει τρόπο να το βάζεις για ύπνο πιο αργά, αφού αλλάξει η ώρα, ώστε να ξυπνάει μία ώρα αργότερα, σε ζηλεύω – πάρε με τηλέφωνο να μου πεις πώς το κάνεις.

Myth buster 2. «Τα ρολόγια πήγαν μία ώρα πίσω. Κερδίσαμε μία ώρα διασκέδασης»: Θυμάμαι τότε που πηγαίναμε για clubbing και χαιρόμασταν που το μαγαζί θα έκλεινε μία ώρα αργότερα. Όσο μεγαλώνεις, εκείνη την ώρα κοιμάσαι, ενώ ξυπνάς και βλαστημάς που ούτε καν εκμεταλλεύτηκες τη μία ώρα παραπάνω ύπνου, γιατί το ξέχασες ότι άλλαζε η ώρα και το είδες στο κινητό σου, την ώρα που έπινες ήδη καφέ.

Myth buster 3. «Θα πηγαίνω πιο αργά στη δουλειά! Ουάου»: Ναι μεν, αλλά... αν δουλεύεις με κόσμο που μένει σε άλλες ηπείρους, που βρίσκονται σε άλλες ζώνες ώρας, μπορεί να αναγκάζεσαι να μένεις στη δουλειά μέχρι πολύ πιο αργά ή και να πηγαίνεις πιο νωρίς – γενικά να δουλεύεις πιο πολλές ώρες. Στην Αμερική, για παράδειγμα, η ώρα δεν αλλάζει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Όσοι, λοιπόν, μιλούν με πελάτες ή αφεντικά στην Αμερική, πρέπει να περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να ξυπνήσουν οι από κει.... Όσοι μιλούν με Κίνα από την άλλη, πρέπει να ξυπνούν πολύ νωρίτερα για να προλάβουν κάποιον ακόμα στη δουλειά, καθώς εκεί η ώρα δεν αλλάζει.

Myth buster 4. «Θα μπορώ να πω ότι ξέχασα να αλλάξω το ξυπνητήρι και για αυτό άργησα στη δουλειά»: Πρώτα απ’ όλα αν έκανες τέτοιο λάθος σήμερα, θα βρήκες τον εαυτό σου να πηγαίνει στη δουλειά και να βρίσκει το γραφείο άδειο, καθώς θα έφτασες μία ώρα νωρίτερα. Με την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, θα μπορούσες λογικά να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά την πάτησες! Με την ψηφιακή τεχνολογία τη σήμερον, κινητά, υπολογιστές και λοιπές συσκευές αλλάζουν την ώρα αυτόματα... Κατά πάσα πιθανότητα βάζεις ξυπνητήρι στο κινητό σου, οπότε καλά σου έιπα... την πάτησες! (Αχ, πόσο μου λείπεις Nokia 3210…)

Myth buster 5. «Οι αγελάδες τρελαίνονται με την αλλαγή της ώρας»: Ίσως... όσο και τα μωρά που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά δε σε αφορά αν δεν είσαι αγρότης και δεν ασχολείσαι με την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και προϊόντων του. Η συγκεκριμένη πρόφαση για να μην αλλάζει η ώρα έγινε trendy με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης το 2011 ότι θα κρατήσουν τη θερινή ώρα και δε θα γυρίσουν στη χειμερινή, επειδή οι αγελάδες τρελαίνονται και δεν παράγουν γάλα. Επικριτές αυτής της απόφασης, τη χαρακτήρισαν συμβολική μίας ευρύτερης στρατηγικής της Ρωσίας εθνικού απομονωτισμού.

Myth buster 6. «Η αλλαγή της ώρας είναι μία συνομωσία, ώστε να βγάζουν κάποιοι λεφτά»: Θεωρία συνομωσίας 350,567. Όχι. Η αλλαγή της ώρας γίνεται Κυριακή, οπότε δεν ευνοείται κάποιο χρηματιστήριο ή τράπεζα. Ίσως ευνοείται ο μαγαζάτορας, που όπως αναφέραμε πιο πάνω, κρατάει το club ανοιχτό για μία ώρα παραπάνω. Το χρηματιστήριο της Μόσχας, όταν η ώρα στη Ρωσία δεν άλλαξε, όπως έγινε σε άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, έχασε χρήματα – δεν κέρδισε – αφού μειώθηκαν οι συναλλαγές του κατά 15%.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες, αλλά θα μας πάρει η νύχτα, και θα χάσουμε και τη μία ώρα ύπνου παραπάνω...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top