«Πολύ λίγο κράτησε το φετινό Καλοκαίρι» ακούστηκε να λέει στην παρέα ο μονίμως χιουμορίστας συνδαιτυμόνας. Αρχικά δεν κατάλαβαν όλοι τι εννοούσε. Λίγο μετά κάποιοι ξέσπασαν σε γέλια και στην συνέχεια η συζήτηση σοβάρεψε γιατί έτυχε το αστείο να συμπέσει με την ημέρα που ο Ντόναλντ Τράμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές. Έτσι η υπερδύναμη θα είναι μια από τις τρεις χώρες που δεν θα μετέχουν στις δράσεις και τις ευαισθησίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι άλλες δύο χώρες είναι η Συρία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Νικαράγουα διότι πιστεύει ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες πολιτικές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ο Ντόναλντ Τράμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως φταίνε οι Κινέζοι οι οποίοι –λόγια δικά του αυτά- «έχουν εφεύρει την θεωρία της κλιματικής αλλαγής για να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικάνικη βιομηχανία». Ακόμη έχει τουϊτάρει την άποψη ότι είναι «ανοησία» να πιστεύει κανείς πως η κλιματική αλλαγή γίνεται εξ αιτίας ενεργειών του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Ιούνιος είναι σχεδόν στη μέση και ακόμη δεν είδαμε Καλοκαίρι. Σχεδόν καθημερινά πέφτει ξαφνικά μια ψιλή σχεδόν τοξική βροχή λες και ζούμε σε τροπικές παραλλήλους. Η υγρασία στα ύψη και μια διαρκής συννεφιά που δηλώνει κατήφεια και οδηγεί σε ψυχολογική κατάπτωση.

Η Συνθήκη του Παρισιού άρχισε να εφαρμόζεται μόλις πριν από λίγους μήνες και προβλέπει δέσμευση όλων των κρατών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ανεβάζουν την θερμοκρασία στον πλανήτη. Από αυτήν την συμφωνία αποχωρεί ο κ. Τράμπ. Από την συμφωνία που είχε υπογράψει πρωτοστατών ο προκάτοχός του Ομπάμα και η οποία έδινε κάποιους τόνους αισιοδοξίας για το μέλλον μας.

Ο παραλογισμός γύρω μας τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο όπου πρωταγωνιστούν λαϊκιστές ηγέτες στους οποίους προσφεύγει απογοητευμένος ο κάθε λαός αναζητώντας λύσεις σε απιθανότητες, σε θεωρίες συνομωσίας και σε μοντέρνους μάγους. Η οικονομική κρίση γέννησε πολιτικές-τέρατα και πολιτικούς που σε σοβαρότερες εποχές δεν θα κέρδιζαν παρά τον χλευασμό σε προεκλογικές πλατείες.

Το κλίμα των εβδομάδων που πέρασε και των ημερών που ζούμε δεν θυμίζει σε τίποτε Καλοκαίρι αλλά έναν αρρωστημένο χειμώνα στον αστερισμό του οποίου κινείται δυστυχώς ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια. Και η Άνοιξη φαίνεται πως θα αργήσει πολύ…

Tags: