Κάννες: Από την τέλεια ομορφιά του photoshop… στην φυσική κυτταρίτιδα!

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Πως άλλαξαν τα πρότυπα στο πέρασμα των χρόνων!

Κάποτε δημιουργήθηκε το photoshop για να μπορεί να διορθώνει ατέλειες και να δείχνει τις όμορφες stars, ή και τις όχι και τόσο όμορφες, σέξι και εντυπωσιακές! Δυστυχώς πλέον, το photoshop θα λέγαμε ότι υπάρχει κυρίως για να… παραμορφώνει και να αλλοιώνει εμφανίσεις!

Θύματα της...παράνοιας αυτής έχουν πέσει κατά καιρούς πολλοί stars και μοντέλα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Κλαούντια Καρντινάλε.

  “Σερφάροντας” λοιπόν πριν από λίγες ημέρες, διαβάζω για τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με την επίσημη αφίσα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Σε αυτή η ντίβα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ποζάρει σε μια στέγη στη Ρώμη του 1959. Ωστόσο η λήψη αποδοκιμάστηκε από φεμινιστικές οργανώσεις και χρήστες του διαδικτύου που κατήγγειλαν την ψηφιακή επεξεργασία του πορτρέτου για να φαίνεται η ηθοποιός πιο λεπτή.

Ο σάλος για την αφίσα έγινε παγκόσμιο trend στο Twitter με εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα χρηστών.

"Η Κλαούντια Καρντινάλε δεν ήταν ίσως αρκετά λεπτή για τις Κάννες", "Ακόμη και νέα τη Κλαούντια Καρντινάλε, ΠΡΕΠΕΙ να τη ρετουσάρουν. Στοπ στη δικτατορία του εκατοστού, στοπ στις επιταγές για αδυναμία στις γυναίκες" έγραφαν κάποιες χαρακτηριστικές αναρτήσεις.

Η απάντηση της Κλαούντια Καρντινάλε

«Εκτός από την τιμή και την περηφάνια που νιώθω που επιλέχθηκα να παρουσιάσω τα χρώματα του 70ου φεστιβάλ των Καννών, είμαι πολύ ευτυχής για την επιλογή της φωτογραφίας αυτής. Είναι η εικόνα που έχω και εγώ για αυτό το φεστιβάλ: ακτινοβολία» είχε σχολιάσει η Ιταλίδα σταρ πριν ξεσπάσει η αντιπαράθεση.

Μετά το σάλο η ντίβα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου δεν έμεινε σιωπηλή. Σε συνέντευξη της σε ιστοσελίδα ενημέρωσης η Καρντινάλε σχολίασε: «H φωτογραφία επεξεργάστηκε ψηφιακά ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση της ελαφρότητας και να μεταμορφωθώ σε μια ονειρική ύπαρξη. Ο προβληματισμός για το ρεαλισμό δεν έχει καμία θέση εδώ και, ως στρατευμένη φεμινίστρια, δεν βλέπω καμιά προσβολή προς το γυναικείο σώμα. Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα να συζητήσουμε στον κόσμο μας. Αυτό δεν είναι παρά σινεμά, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

Παν μέτρον Άριστον

Επιστρέφοντας στην κουβέντα για τα πρότυπα, θα πω πως χαίρομαι που αυτά αλλάζουν. Γίνονται πιο «ανθρώπινα».

Ωραίο είναι να ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά το σημαντικό είναι να ξεχωρίζουμε τα ρεαλιστικά και τα ιδανικά πρότυπα ομορφιάς από τα εικονικά, τα ψεύτικα.

 Και από ότι φαίνεται βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αφού το τελευταίο διάστημα όλο και αυξάνονται οι celebrities που επιλέγουν να “τσαλακώσουν” την εικόνα τους και να ποστάρουν στα social media φωτογραφίες τους δίχως ίχνος μακιγιάζ, ρυτίδες, μαύρους κύκλους, κοιλίτσα, αλλά και κυτταρίτιδα.

Δε λέω, πλάκα έχει να παρακολουθείς τις selfie της Kιμ Καρντάσιαν, αλλά η πρόοδος μας σαν κοινωνία φαίνεται στα πρότυπα ομορφιάς που θα καταπολεμήσουν τις κοινωνικές διακρίσεις και θα αλλάξουν τον κόσμο. 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top