Η βία είναι ΜΙΑ και ΔΕΝ κάνει διακρίσεις-Ανατριχιαστικά περιστατικά σε μια αποκτηνωμένη κοινωνία

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Σύνδεση βίας κατά ζώων σε παιδική ηλικία με εγκληματική συμπεριφορά κατά την ενήλικη ζωή

Ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την αποκτήνωση της κοινωνίας και την απαξίωση της ζωής.

Πιο πρόσφατη είναι η καταγγελία μιας γυναίκας από την Παναγία Καβάλας, η οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μιας άνευ προηγούμενου πράξης βιαιότητας. Ένας άνδρας ενώ γευμάτιζε με φίλους του σε ταβέρνα της περιοχής, δελέασε με ψαροκόκαλο μια ανυποψίαστη γάτα και όταν εκείνη τον πλησίασε, της «έλιωσε» το κεφάλι πατώντας την με μανία.

Όμως η βία ενάντια στα ζώα, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι «έγκλημα ενάντια στην κοινωνία», σύμφωνα με το FBI, το οποίο το 2014, αποφάσισε να αναβαθμίσει την βαναυσότητα κατά των ζωών σε κακούργημα, διακρίνοντας μάλιστα τα εγκλήματα αυτά σε τέσσερις κατηγορίες: κακοποίηση, βία και βασανιστήρια, οργανωμένη βία (περιλαμβανομένων των κυνομαχιών και των κοκορομαχιών) και σεξουαλική κακοποίηση. 

Την ίδια ώρα, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της βιαιότητας απέναντι στα ζώα κατά την παιδική ηλικία και του εγκλήματος στην ενήλικη ζωή.

Φθάνει μόνο να θυμηθούμε ότι ορισμένοι από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους του 20ού αιώνα είχαν δώσει δείγματα γραφής από πολύ νωρίς, όταν ως παιδιά εξαντλούσαν όλη τη σκληρότητά τους στα ζώα. Ο Τεντ Μπάντι, ο «γοητευτικός» Αμερικανός εγκληματίας, που στραγγάλιζε, διαμέλιζε και κρεμούσε τα κεφάλια των πτωμάτων στο σαλόνι του, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέργκοβιτς (γνωστός και ως «Γιος του Σαμ») αποτελούν δύο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης σε ότι αφορά και τη χώρα μας, το 14χρονο παιδί-θύτης της στυγερής δολοφονίας στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν δολοφόνησε συνομήλικό του, όπως προέκυψε από πολλές μαρτυρίες, είχε βεβαρημένο παρελθόν στις θανατώσεις και κακοποιήσεις αδέσποτων σκύλων, κουνελιών και άλλων ζώων, οπλοφορούσε και δεν άφηνε σκυλί να περάσει έξω από το σπίτι του.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως στην ημερίδα «Ο κύκλος της βίας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», αξιωματικοί του Los Angeles Police Department (LAPD) και η Πολιτειακή Αντιεισαγγελέας της Virginia παρουσίασαν την εμπειρία τους και τα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ:

 

-Η βία κατά των ζώων είναι ένδειξη σοβαρής συναισθηματικής διαταραχής και συνδέεται απόλυτα με ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση παιδιών ή ηλικιωμένων.

-Συνδέεται επίσης με διατάραξη κοινής ησυχίας, διαρρήξεις, βιαιοπραγίες, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες
-Το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα της ενδοοικογενειακής βίας και παραδειγματισμός για να ‘συμμορφωθούν’ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας
-Το 71% των γυναικών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα κακοποίησης κατέθεσαν ότι ο σύντροφος τους τραυμάτισε η σκότωσε το κατοικίδιο τους
-Το 25-40% των κακοποιημένων γυναικών δεν εγκαταλείπουν το σπίτι γιατί φοβούνται τι θα συμβεί στο κατοικίδιό τους εάν φύγουν
-Το 85,4% των γυναικών και το 63% των παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν βιώσει επεισόδια κακοποίησης κατοικίδιου

-Το 62-76% των κακοποιήσεων ζώων συμβαίνουν μπροστά σε παιδιά
-Το 32% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που είχαν κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους αναπαρήγαγε τη βία, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας το ζώο
-Η δίωξη της κακοποίησης ζώου επιτρέπει στην αστυνομία να συλλάβει άτομα που δεν έχουν συλληφθεί για άλλα εγκλήματα
-Οι κυνομαχίες συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα. Αποτελούν χώρο γενικευμένης εγκληματικότητας και πρέπει να διερευνώνται και να διώκονται πολύ αποφασιστικά. Συνδυάζουν οργανωμένη κακοποίηση και βασανισμό ζώων με τζόγο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ναρκωτικά, συμμορίες και όπλα.

«Το ζώο συνήθως είναι το πρώτο θύμα. Η κακοποίηση και η θανάτωση των ζώων αποτελούν τη βασικότερη ένδειξη για ό,τι θα ακολουθήσει», έχει κατά καιρούς δηλώσει σε συνεντεύξεις της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση.

Γνωρίζοντας πλέον όλα αυτά, μην αδιαφορήσετε ξανά μπροστά σε ένα περιστατικό βίας ενάντια σε ζώα. Γιατί η βία είναι μία και δεν κάνει διακρίσεις!

 

*email: mkipreou@star.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top