Ο Γιώργος Σταθάκης αρχίζει τα μπάνια τον Ιούλιο. Αυτό απάντησε γελώντας στους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν αν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενδέχεται να παραταθούν έως το καλοκαίρι.  Η κυβέρνηση εκτός από black humor νομίζει πως έχει και άφθονο χρόνο στη διάθεσή της.  

 Η παράταση της καθυστέρησης θα πυροδοτήσει άλλες, πολύ πιο δύσκολες , καταστάσεις που θα αιφνιδιάσουν την κυβέρνηση. Από τις αρχές του χρόνου, από τις τράπεζες έφυγαν 4 δις ευρώ. Η οικονομία γύρισε σε αρνητικό έδαφος το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και τα πρώτα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν επιδείνωση για το 2017. Όλοι οι σημαντικοί δείκτες γύρισαν στο «κόκκινο». Ακόμα και τα έσοδα, που η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει με 500 νέες κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα, άρχισαν να υπολείπονται των στόχων.

Η κοινή λογική λέει πως όσο  η αξιολόγηση δεν κλείνει, η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Όποιος αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία και την αγορά προεξοφλεί πως η επιδείνωση δεν θα είναι γραμμική, αλλά εκθετική. Οι οικονομικά ενεργοί πολίτες της χώρας είχαν αρχίσει να ελπίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Έσφιξαν τα δόντια τα επόμενα δυο χρόνια, εκτιμώντας πως αυτή η κυβέρνηση έμαθε από τα λάθη της. Το ότι πλέον αντιλαμβάνονται πως έσφαλαν , δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για την πορεία της χώρας.

Κοινή λογική και κατανόηση για το τι συμβαίνει στην οικονομία δεν υπάρχει στο κυβερνητικό μπλοκ . Κατανοούν μόνο την πολιτική αριθμητική και τον κίνδυνο να χάσουν την εξουσία.

Από τις αρχές του χρόνου το Υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να πληρώνει τους προμηθευτές, δημιουργεί νέα χρέη και αποθηκεύει ρευστό. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνητικοί είναι απλό. Να εξοικονομήσουν από την τρέχουσα διαχείριση τα 7 δις ευρώ που χρειάζονται τον Ιούλιο. Και μετά, καθώς δεν έχει ληξιπρόθεσμες διεθνείς υποχρεώσεις η χώρα, να τη βγάλουν εως τον Σεπτέμβριο και τις γερμανικές εκλογές. Ποντάρουν  πως θα τις κερδίσει ο Μάρτιν Σουλτς. Θα φύγει ο Σόιμπλε και θα πάρουν πολιτικά πολύ καλύτερους όρους για να κλείσουν την αξιολόγηση.

Αυτά τα λένε σοβαρά  στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Δεν έχει καμιά σημασία, ότι καμία τέτοια στρατηγική προβολή στο μέλλον δεν δικαιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι κυβερνητικοί φωστήρες δημιουργούν κάθε φορά ένα  αφήγημα για να κερδίσουν. Το προηγούμενο αφήγημα δρομολογήθηκε στις αρχές του χειμώνα και έλεγε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εύκολα γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν αναταραχή σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά. Το αμέσως προηγούμενο ήταν ότι ο Ομπάμα θα μας  απαλλάξει από τον Σόιμπλε.

Θα πέσουν έξω. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό, αυτή τη φορά να πέσουν τραγικά έξω. Το 2015 η κοινωνία διατηρούσε ακόμα μια ελπίδα και δεν είχε καταλάβει  με ποιους είχε να κάνει. Τώρα ξέρει. Μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται τι έχει κατά νου η κυβέρνηση, θα επικρατήσει  ο  σώζων εαυτόν σωθήτω . Και τότε, η οικονομία και το πρόγραμμα θα εκτροχιαστούν εντελώς. Και η παρτίδα δεν θα σώζεται πια. Ούτε ακόμα κι’ αν ο Θεός βάλει το χέρι του, ούτε ακόμα και αν ο  Γιώργος Σταθάκης  χάσει τα μπάνια του. 

 

          

Tags: