Φέτος είναι αδιαμφισβήτητα η χρονιά του Ράιαν Γκόσλινγκ και της Έμα Στόουν. Οι Χολιγουντιανοί ηθοποιοί και η νέα ταινία τους «La La Land» που σάρωσαν τα βραβεία συζητιούνται πολύ. Έτσι, μια παγωμένη νύχτα του Φεβρουαρίου αποφάσισα να δω, γιατί τόσος ντόρος!

Στο σινεμά δεν έπεφτε καρφίτσα και παρά το... χαρούμενο του πράγματος, αφού το φιλμ έχει πολύ χορό και τραγούδι, οι θεατές ήταν τόσο ήσυχοι που ντρεπόμουν να δαγκώσω τα νάτσος, μήπως καταστρέψω κάποιο από τα τρυφερά φιλιά του Σεμπάστιαν (Ράιαν Γκόσλινγκ) και της Μία (Έμα Στόουν).

Το γλυκόπικρο story του ρομαντικού 35χρονου πιανίστα και της νεαρής σερβιτόρας που θέλει να γίνει διάσημη ηθοποιός, είχε καθηλώσει το κοινό. Κόσμος όλων των ηλικιών κοιτούσε προσεκτικά το έργο για το «αμερικανικό όνειρο» και την πεποίθηση ότι στις… Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η σκληρή εργασία μπορεί να οδηγήσει σε χρήμα, δόξα και επιτυχία.

Όσο έβλεπα την Μία να σερβίρει καφέδες και να ονειρεύεται την μεγάλη καριέρα της στο Χόλυγουντ, σκέφτηκα πως... θα ήταν η ζωή μου σήμερα αν είχα φύγει πριν 10 χρόνια μόνιμα στην Βοστώνη. Συγγενείς του πατέρα μου, που είχαν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ την δεκαετία του 60, τον είχαν πείσει να με στείλει εκεί για σπουδές. Αν και δεν ήθελα να αποχωριστώ την οικογένεια μου, η ιδέα ενός δικού μου «Beverly Hills», φάνταζε ιδανική. Άρχισα λοιπόν να ανταλλάσω επιστολές με διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, μέχρι που έγινα δεκτή για Μεταπτυχιακό σε ελληνικό ΑΕΙ και ... έτσι από την Αμερική βρέθηκα στην... Τούμπα, για να συνεχίσω την μελέτη στην πατρίδα.

Τι θα γινόταν άραγε αν είχα φύγει; Θα σέρβιρα ντόνατς σαν τη Μία ή θα μου είχε δοθεί μια καλή ευκαιρία στη δημοσιογραφία; Μπορούν άραγε τα όνειρα ενός Έλληνα μετανάστη να γίνουν σήμερα πραγματικότητα στις ΗΠΑ ή μας «δουλεύουν» κανονικά .... ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμα Στόουν;

Οι απαντήσεις διίστανται! Κάποιοι θεωρούν την Αμερική «Γη της Επαγγελίας» και άλλοι την βλέπουν σαν τον «διάβολο». Πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το νέο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων στις ΗΠΑ και τη... ζωή στην Αμερική εν έτη 2017.

Σύμφωνα με το Department of Homeland Security των ΗΠΑ, μεταξύ 2010-2014 χορηγήθηκαν σε Έλληνες υπηκόους 6.940 άδειες παραμονής. Το ελληνικό κανάλι της ομογένειας NGTV μετά από έρευνα κατέληξε ότι οι νέοι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ είναι παιδιά της πρώην γενιάς των 700 ευρώ. Πολλοί από αυτούς επέλεξαν την Νέα Υόρκη για τη νέα τους ζωή.

Μέχρι να βρουν τα πατήματα τους και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χαρτιά για την νόμιμη παραμονή τους, όπως λένε, κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών τους (service, promotion, λάντζα, babysitting, εργασίες καθαριότητας).

Όπως λένε Έλληνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι ρυθμοί εκεί είναι εξωπραγματικά γρήγοροι, οι αποστάσεις τεράστιες, η ζωή ακριβή και τα οικονομικά εμπόδια πολλά, ειδικά για όλους όσοι δεν έχουν από κάποιον... θείο, ξάδελφο ή φίλο να πιαστούν!

Όσοι κάνουν αιτήσεις για άδεια εργασίας ή πράσινη κάρτα συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο σε ένα οργανωμένο κράτος όπως είναι οι ΗΠΑ υπάρχουν λύσεις, και αυτές τις δίνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και η ίδια η κυβέρνηση, αρκεί να ξέρεις να κινηθείς!

Οι Αμερικανοί περνούν από "κόσκινο" τους ξένους. Ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία, λαμβάνουν δαχτυλικά αποτυπώματα και απόρρητες πληροφορίες. Όσοι δεν τηρούν τους κανόνες της βίζας, τιμωρούνται με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ που μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια!

Τα πράγματα βεβαίως είναι πολύ πιο εύκολα για τους Έλληνες με πολλά λεφτά! Μέχρι πρόσφατα, όποιος έδινε 500.000 δολάρια για επενδύσεις και τη δέσμευση ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας έπαιρνε την πράσινη κάρτα πολύ γρήγορα, σε σχέση με άλλους που βασανίζονται χρόνια!

Ευνοϊκή μεταχείριση στο θέμα απόκτησης άδειας παραμονής έχουν και τα ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ, βλέπε Γιάννης Αντετοκούνμπο! Σε αυτή την περίπτωση, τα εντυπωσιακά καρφώματα αποτελούν το καλύτερο εισιτήριο για την χώρα. 

Οι Έλληνες που δεν έχουν χαρτιά πάντως περνάνε  δύσκολα! Το μεροκάματο είναι χαμηλότερο του κανονικού και σπανίως επαρκεί για αξιοπρεπή διαβίωση. Παρηγοριά σε μια τέτοια περίπτωση είναι τα ... ελληνικά στέκια (σύλλογοι, καφενεία, εστιατόρια, καφέ) που υπάρχουν σε κάθε αμερικανική πόλη. Οι ομογενείς βοηθούν τους νέους Έλληνες μετανάστες, όμως δεν βάζουν για κανέναν το χέρι τους στη φωτιά, και αυτό που ζητούν πάση θυσία είναι δουλειά!

Πολλοί από τους Έλληνες που φεύγουν στην Αμερική χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πρώτα μια θέση, συχνά κάνουν «λευκούς» γάμους για να αποκτήσουν την πολυπόθητη πράσινη κάρτα. Και εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι όμως παλιά. Οι Αμερικανοί μυρίστηκαν το κόλπο, και ελέγχουν αυστηρότερα τους γάμους, με αιφνιδιαστικές εφόδους, ξεσκόνισμα φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων κ.α

Στις ΗΠΑ, όπως προανέφερα, υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, γι’ αυτό οι περισσότεροι νέοι Έλληνες μετανάστες αναγκάζονται να κάνουν παραπάνω από 2 δουλειές. «Δουλειά, δουλειά, δουλειά! Δεν έχουμε χρόνο για ύπνο, τρέχουμε όλοι μέρα, αλλά έχουμε ευκαιρίες. Αν δεν  δουλέψεις σκληρά στην Αμερική, δεν μπορείς να επιβιώσεις», λένε ελληνόπουλα που «χτίζουν» το μέλλον τους στην αμερικανική ήπειρο.

Τα ενοίκια στην Νέα Υόρκη δεν έχουν καμία σχέση με το Περιστέρι και το Αιγάλεω! Είναι απλησίαστα, ωστόσο ο μέσος μισθός είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ελλάδα. Καλές τιμές συναντάς στα σούπερ μάρκετ και στον καφέ! Πανάκριβες είναι επίσης οι σπουδές και η εκπαίδευση! Όμως στις ΗΠΑ, κανένα ταλέντο δεν πάει χαμένο! Στους καλούς μαθητές/φοιτητές δίνονται υποτροφίες και δάνεια για να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια, προσφέροντας τους παράλληλα ευκαιρίες για δουλειά.

Στις ΗΠΑ αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλεια, μπορεί να χάσεις όλη σου την περιουσία με… τρεις μέρες νοσηλεία, σε ένα νοσοκομείο. Τα δημόσια νοσοκομεία σε φροντίζουν και χωρίς να είσαι ασφαλισμένος, αλλά μετά σε χρεώνουν κανονικά.

ΟΜΩΣ στην Αμερική υπάρχει αξιοκρατία. «Ο καλός δεν υπάρχει περίπτωση να μην προοδεύσει. Όποιος δουλεύει αποκλείεται να μην πάει μπροστά. Το κράτος στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, λειτουργεί ρολόι. Σίγουρα υπάρχουν και εδώ αδυναμίες, όμως οι ΚΑΛΟΙ και οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ δεν χάνονται ποτέ», λένε ελληνόπουλα.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος! Στον χώρο του κινηματογράφου για παράδειγμα, μπορεί σε ένα κάστινγκ να ζητήσουν μια κοπέλα που μοιάζει στην Marilyn Monroe και να εμφανιστούν εκατοντάδες σωσίες της! Ποια από όλες θα πρωτοπαίξει;

Η ζωή στο Αμέρικα δεν είναι selfies, ουρανοξύστες, χλιδή και μεγάλη ζωή. Το σενάριο λένε νέοι Έλληνες μετανάστες, έχει... πολλή δουλειά, νοσταλγία, κρυφά δάκρυα, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ελπίδα! «Μας λείπει η πατρίδα, μας λείπουν οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας. Όμως στις ΗΠΑ, παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Έπειτα εδώ δεν αντιμετωπίζουμε ρατσισμό, οι αμερικανοί μας αγαπούν, λατρεύουν την Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και αυτό μετράει θετικά για εμάς», λένε οι ίδιοι.

Όπως και να’ χει, μπορεί η ζωή στην άλλη πλευρά στου Ατλαντικού να μην είναι «στρωμένη» με ροδοπέταλα, σίγουρα όμως προσφέρει ευκαιρίες για αυτούς που είναι έτοιμοι να εργαστούν σκληρά και να δημιουργήσουν την δική τους «La La Land» που πάντα ονειρεύονταν, αλλά ποτέ δεν είχαν την δυνατότητα να υλοποιήσουν στην Ελλάδα!

Μήπως να φτιάξουμε βαλίτσες; Ράιαν σου' ρχομαι!