Μιλούσε με σχετικό θαυμασμό και ταυτόχρονη απογοήτευση ο φίλος που γύρισε από ένα ταξίδι ολίγων ημερών στην Ελβετία. Άκουσε εκεί για το ατύχημα που συζήτησε όλη η Ελλάδα και κόστισε την ζωή τεσσάρων νέων ανθρώπων στην Εθνική Οδό, όταν η γνωστή σε όλους πια Porsche ξέφυγε της πορείας της. Τα πρόστιμα στην Ελβετία αν παραβιάσεις το όριο ταχύτητας ανεβαίνουν γεωμετρικά ανά χιλιόμετρο ταχύτητας και από ένα σημείο και μετά η τροχαία κοιτάζει την φορολογική σου δήλωση. Ανάλογα με το εισόδημα πάει και το πρόστιμο. Πέρυσι ένας Άραβας που έτρεχε με 180 χιλιόμετρα κλήθηκε να πληρώσει 150.000 ελβετικά φράγκα (δεν διαφέρει πολύ η ισοτιμία με το ευρώ) ενώ το 2010 ένας άλλος παραβάτης αντιμετώπισε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το ανώτατο όριο ταχύτητας στην Ελβετία είναι 120 χιλιόμετρα την ώρα και μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του -70 εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης. Έμεινε για πάντα και οι αρχές δεν ανέχονται παραβιάσεις, ούτε βέβαια οι πολιτικοί σβήνουν κλήσεις. «Το περίεργο είναι ότι δεν είδα πουθενά τροχονόμους» έλεγε ο φίλος που γύρισε από εκεί. Υπάρχουν όμως παντού κάμερες που καταγράφουν τις παραβάσεις και εν συνεχεία οι κλήσεις φτάνουν στο σπίτι. Έτσι μειώθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες και οι ελβετικοί δρόμοι θεωρούνται οι ασφαλέστεροι στην Ευρώπη.

Στην χώρα μας οι κάμερες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλά και τότε που υπήρχαν χρήματα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έβγαλε μια πρωτοφανή απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγόρευε την χρήση τους γιατί… παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάπως έτσι χάνεται μια μικρή κωμόπολη κάθε χρόνο στον βωμό της ασφάλτου. Άραγε υπάρχουν κάποιοι που να νοιώθουν τύψεις;