ΥΛΙΚΑ:

 

1 Γαλοπούλα ολόκληρη (3 κιλά)

Σκόρδο, θυμάρι & Δάφνη

Ψωμί του τόστ  ( 300 γρ)

Γάλα ( 30cl)

4 αυγά

200 γρ κάστανα  βρασμένα  σε νερό

200 γρ κάστανα για την σάλτσα

Αχλάδια FETEL ή ΠΑΣ ΚΡΑΣΑΝ – 2 τεμάχια

Σταφίδα ξανθιά – 60 γραμ

Cranberry ξερά – 60 γραμ

1 Καρότο

1 τεμάχιο Σελινόριζα

½ μάτσο μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

5 cl ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς

Στην συνέχεια ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε μέσα τις φέτες τόστ να μαλακώσουν και στην συνέχεια πιέζουμε την κάθε φέτα για να στραγγίσουμε το γάλα
  2. Καθαρίζουμε τα λαχανικά (καρότο, σελινόριζα) και το αχλάδι και τα κόβουμε
  3. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό
  4. Καθαρίζουμε τα κάστανα και στην συνέχεια
  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε τα λαχανικά και το αχλάδι και ρίχνουμε και λίγο αλάτι.
  6. Στην συνέχεια,  ανακατεύουμε μέσα σε μια βάση τα σωταρισμένα λαχανικά, το αχλάδι, το ψωμί και τα αυγά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό αφού τον ψιλοκόψουμε, προσθέτουμε τα κάστανα καθώς και πιπέρι με αλάτι.
  7. Με όλα τα υλικά, γεμίζουμε την γαλοπούλα και την ράβουμε. Στην συνέχεια την βάζουμε στο ταψί, την πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε στον φούρνο για περίπου 3 ώρες.
  8. Κατά καιρούς, παίρνουμε το ζουμί της και το ρίχνουμε στην γαλοπούλα. Πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα.

 

 

Για την σάλτσα:

Παίρνουμε το ζουμί μέσα από το ταψί και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Στην συνέχεια το βράζουμε προσθέτοντας λίγο γλυκό λευκό κρασί Λήμνου, προσθέτουμε τα 200 γρ κάστανο, αλάτι , πιπέρι και τα ψήνουμε όλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κάστανα. Στην συνέχεια,  όλο το υλικό το περνάμε από mixer και το σουρώνουμε.

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε την γαλοπούλα  χωριστά και την γέμιση χωριστά. Η σάλτσα θα σερβιριστεί σε pot για σάλτσα.