Πολιτική/ Οικονομία

Αυτή την εβδομάδα αποφασίζεται, αν θα ενεργοποιηθούν τα CDS

Αυτή την εβδομάδα αποφασίζεται, αν θα ενεργοποιηθούν τα CDS
Ημέρα + ώρα δημοσίευσης 28.02.2012 - 12.07

Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να αποφασίσει η ISDA, εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» και να ενεργοποιήσει τα CDS.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το θέμα τέθηκε μετά από ερώτηση μέλους της ISDA, εάν η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της εφαρμογής ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs) στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συνιστά «αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός» (restructuring credit event).

 

Το ζήτημα είναι η αναδρομική ισχύς των CACs στα κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Οι ρήτρες αυτές αναγκάζουν όλους τους ομολογιούχους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων.

 

Το μέλος της ISDA που έθεσε το σχετικό ερώτημα, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ίση μεταχείριση σε όλους τους ομολογιούχους.

 

Στο ερώτημα που τέθηκε ζητείται να διευκρινιστεί εάν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «πιστωτικό γεγονός», διότι στο PSI δεν συμμετέχουν η ΕΚΤ και άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τα οποία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

 

Η ISDA σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι θα αποφασίσει, εάν θα εξετάσει το ζήτημα την Τετάρτη. Aν δηλαδή προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση και σε δεύτερο στάδιο.

 

 

Ακολουθούν περισσότερα άρθρα της κατηγορίας
 


All rights reserved, © Copyright 2009 - Star Channel: Βιλτανιώτη 36, 14564 Κάτω Κηφισσιά - Αθήνα, Τηλ.: 211 1891000